woensdag 15 september 2010

Lichtmeten huiswerk FBBL1 W4

Stel fotocamera in op RAW + JPEG
Ga op zoek naar een auto's geparkeert in de buurt van een stoep (de stoep omdat deze grijs is)
Je hebt 3 auto's nodig:
* een witte
* een zwarte
* een grijze

Van iedere auto maak je 2 foto's:
1. Het licht gemeten op de auto
2. Het licht gemeten op de stoep
Op alle foto's moet zowel de auto als de stoep zichtbaar zijn


Zwarte auto: maak één foto met licht gemeten op zwart (auto) en 1 op grijs(stoep)


Witte auto: maak één foto met licht gemeten op wit (auto) en 1 op grijs(stoep)


Grijze auto: maak één foto met licht gemeten op grijs (auto) en 1 op grijs (stoep)

Hoe doe je dat: lichtmeten?

Je kan dit op verschillende manieren doen.
* Je hebt in de camera verschillende lichtmeetmethoden.


A. Matrixmeting: een gemiddelde meting uitgevoerd op meerdere vlakken in het beeld. Te gebruiken bij moeilijke lichtsituaties zoals tegenlicht.


B. Spotmeting: meting vanuit het midden van het opnamevlak onder een hoek van 1 tot 3º. Te gebruiken als je specifiek op iets licht wil meten (zoals in deze huiswerkopdracht)


C. Centrum gerichte lichtmeting: meting vanuit het midden van het opnamevlak onder een hoek van 8 tot 12º meestal. De hoek is bij de meeste camera's zelf in te stellen via het menu.

Als je eenmaal het licht gemeten hebt dan kun je deze lichtmeting instellen door bijvoorbeeld de camera in de M-stand te zetten en de gevonden waarde daar in te stellen.


Op de meeste camera's is ook een optie aanwezig om de belichting "vast te zetten" zolang je dan een knopje/knopjes ingedrukt houdt verandert de gemete belichting niet. Je kan dan het kader veranderen met de gemaakte belichting. (Welke kop(-pen) hiervoor gebruikt moeten worden is vaak afhankelijk van de camera en/of in te stellen via het menu).


Meet eerst het licht met de spotmeting en druk tegelijk het AE-L knopje in. Verander het kader door bijvoorbeeld hetgeen waarop je lichtgemeten hebt naar de zijkant van je kader te verplaatsen en maak de foto.

Een andere optie is met de +/- knop een belichtingscorrectie in te geven. (hierbij moet je wel nadenken)


Stel je meet het licht op iets wat zwart is. Dan zal de lichtmeter dit grijsweergeven (dus 2,5 stops lichter maken. (door bijvoorbeeld langer te belichten). In dat geval moet je de +/- knop op -2.5 zetten. (in dat geval belicht je 2,5 stops korter).